חוקי הבית הם ספציפיים, הצהרות ברורות של מה ההורה מצפה מהילד. הילד זקוק לכללי התנהגות בכדי להבנות את עולמו בצורה הגיונית. הכללים נותנים צפיות לילד, ואפשרות להתכונן. כללים נותנים לילד תחושת שליטה בחייו שכן הוא יודע כיצד עליו להתנהג ומה עליו לעשות. כשיש כללים ברורים, הילד יכול להיות רגוע כי הוא יודע שהכללים שומרים עליו, במקום להיות מוטרד ומבולבל מהיעדר חוקים או מקיומם של חוקים שלפעמים מקיימים אום ולפעמים לא.
ראשית, החלט בעצמך מהם הדברים החשובים באמת להקפיד עליהם בבית, ולעבוד עם הילד על קיומם הקבוע.
נסח את הכללים בניסוח חיובי, במקום מה לא לעשות, כתוב מה כן לעשות.
קביעת הכללים:
שיתוף הילדים בתהליך קביעת הכללים בבית זו דרך טובה להבטיח שהם מבינים ושאכפת להם מהקווים המנחים שקבעתם. הם מרגישים מועצמים ואז הם משקיעים יותר בלהתנהג את מה שנקבע. מומלץ לשוחח עם הילדים ולהסביר מהו ההיגיון העומד בבסיס הכללים, ואז ישנו שיתוף פעולה טוב יותר עם הילדים.
בחלק מתחומי החיים ניתן, ובהתחשב בגיל הילד, ניתן לדון עם הילדים בנוגע לכללים, ולהציע בחירות. אולם כשמדובר על כללים הנוגעים בבטיחות, ההורה מציב אותם כקווים אדומים וכחוקים שאין עליהם משא ומתן.
עם ילדים מסוימים, כבר בגיל 4 ניתן לשתף ילדים בתהליך קביעת החוקים, תוך שמסבירים ומנחים את הילד, ונותנים לו תחושה שהוא חלק מהתהליך. ילדים צעירים, או פחות בוגרים, זקוקים שההורה יקבע את הכלל, אבל עדיין ניתן לתת להם לבחור אפשרויות בתוך הגבולות שהצבת.
הצבת ציפייה וכללים לגבי השתתפות במטלות הבית: בשיח עם הילדים ניתן לקבוע מטלות מותאמות גיל, ולעודד את הילדים לעשותם תוך עקביות במסר שהם שותפים ומצופים לעשות. הדגישו כי תרומתם חשובה ועוזרת.

כשהכלל לא מקוים:
בתהליך משותף עם הילדים אפשר גם לקבוע יחד איתם מה יהיו התוצאות אם לא יקוים הכלל. הילדים יהיו מודעים יותר לתוצאות התנהגותם אם שוחחו איתם על כך מראש.
תוצאות לאי קיום כללים:
הורים משתמשים בתוצאות טבעיות, בהגבלת זמן מסך, בפסק זמן בו הם מפרידים את הילד מהסיטואציה אך יושבים אתו עד שנרגע, או עוזרים לו למצוא דרך לתקן ולפצות על מה שעשה.
כיצד נעזור לילד לקיים את הכללים?
קביעות: הורים רבים פעם אוכפים את הכללים ובפעם אחרת מעלימים עיין אם לא קוימו. לא ניתן לצפות מהילדים שיפנימו כללים אלו כהתנהגות מחייבת אם ההורה מתעלם מידי פעם מקיום הכלל. חשוב ליישם את הכלל תמיד.
הסבר: חשוב להסביר לילד מדוע אנו מקיימים את הכלל, מה התועלת שתצמח לנו מכך.
עזרה בהפנמת הכללים: ניתן לתלות דף עם חוקי הבית, או אפילו ציור קטן המראה את הכלל. אפשר ליצור זאת עם הילד, וזה גם יגביר את השתתפותם בסדרי הבית.
מעקב: בהתחלה רצוי לחזק את הילד על קיום הכללים, ולומר לו מילה טובה על התקדמות, ולהראות לו כיצד קיום הכלל היטיב עמו ועם אחרים. אפשר ליצור טבלה עם הילדים הקטנים ולסמן את ההצלחות בטבלה.
פסק זמן: אם הילד לא מקיים אחר הכלל, אפשר לקחת פסק זמן, להרחיקו מן הסיטואציה, או להרחיק את הטריגר מהילד. להזכיר את הכלל שנקבע ולעזור לילד להירגע ולחזור לקול ההיגיון.
התרכז בחיובי: הרבה הורים טועים לחשוב שכשמדובר ביישום כללים בבית, מדובר באכיפה ומתן עונשים על אי קיומם. אולם לחיזוק חיובי יש משמעות גדולה. יעזור לילד אם הילד ידע שההורה רואה שהילד שם לב, ההורה יכול לומר לילד שהוא שמח על העשייה של הילד, ושהילד זוכר ומקיים את הכללים.
זכרו שזוהי הזדמנות להעצים את הילד, לבנות את ביטחונו העצמי ותחושת הערך שלו. הילדים ישתפו פעולה יותר כשיינתנו להם אפשרויות, בחירות, וכשיעודדו אותם לתרום לדיאלוג ולעשות דברים בדרכם במידת האפשר. ההורה הוא המנחה אותם בתהליך זה.